Vybavte si kuchyň v provensálském stylu

Každý by chtěl mít kousek středomoří u sebe doma, zkuste to třeba právě v kuchyni. Je to jednoduché a nemusíte předělávat ani celou kuchyňskou linku, ale stačí jen drobné detaily. Snadno taky v provensálskou kuchyni proměníte tu na chalupě třeba po babičce. Staré litinové pánve a hrnce mohou být zajímavou dekorací, která promění moderní kuchyň v místnost, která bude mít nádech tradice a staré dobré romantiky a nepotřebuje k tomu ani miliony, ani zvláštní nadání.

Provence v detailu

provensálská kuchyň

Nemusíte mít za domem lány levandule, nebo plné okna rozmarýnu. Stačí jen trocha šikovnosti, nápad a může být Vaše kuchyň celkem snadno francouzská. Když ne podle specialit, tak podle vzhledu. Vyzkoušejte si sami svázat několik snítek skořice se sušenou levandulí, převázat fialovou nebo krémovou stuhou a zavěsit na okraj okna, nebo nechat jen tak ležet. Bojíte-li se snad opadávající sušené levandule, zkuste si ji naaranžovat do sklenice, kterou zašroubujete a postavíte na okno nebo parapet. Hra světla a stínu bude vrhat zajímavé efekty na protější zeď nebo parapet. Nebo sušenou levanduli dejte do plátěného sáčku a zavěste jako dekoraci nad kuchyňskou linku, při promnutí prsty pak lehce zavoní a příjemná vůně levandule se rozline po místnosti. Ručně malované dřevěné podložky pod hrnce, nebo plátěné ubrousky s vyšíváním se také snadno mohou stát drobným detailem, který dodá atmosféru. Netroufáte-li si na nic domácího, určitě nebude problém koupit v nějakém obchůdku s drobnostmi kovovou nebo dřevěnou dekoraci, která bude mít trochu nádech Provence. (Například dřevěný věšáček na utěrky, utěrka s vyšívkou, obrázek s motivem, kovová miska na ovoce). V podstatě vše, co Vám bude připadat staročeské můžete proměnit s citem na provensálské.

Kde se dobře vaří, tam se dobře daří

Sice je to jen jednoduché pořekadlo, ale i na tom něco pravdy bude. Pokud ve své romantické – možná až i trochu staročeské provensálské kuchyni stoupnete k vaření, bude se vám náramně dobře vařit už jen v té atmosféře. A kde se dobře jí, tam se dobře žije. Když uděláte nějakou tu dobře vychucenou francouzskou specialitu, klidně i nějakou jednodušší. Samozřejmě to nemusí být jen o vaření, ale i o celkovém dojmu kuchyně. Stačí, když vejdete do místnosti a dýchne na Vás atmosféra jižní Francie. Vůně rozmarýnu, tymiánu a ostatních bylinek tomu samozřejmě napomůže. Anebo si udělejte kuchyň provensálskou tím, že si v ní jen nalijte sklenku provensálského vína.