Provensálské koření

lavender-882122_1920Provensálské koření (často také označované jako provensálská směs koření, je směs bylin, která se používá jako koření. Tento název je odvozen od právě od francouzské oblasti Provence, kde se tyto byliny pěstují. Tato směs je jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších bylinkových směsí a znají ji po celém světě.

Samotné koření většinou obsahuje bazalku, tymián, rozmarýn, majoránku, dobromysl, saturejku, estragon a v USA se ještě s oblibou přidává levandule. Nejdůležitější jsou ovšem tymián, majoránka, saturejka, rozmarýn a levandulové květy a to v poměru 4:3:1:1:1. Pro zachování delší trvanlivosti koření je možné směs naložit do oleje nebo octa. Toto koření se nejčastěji používá na ochucení dušené zeleniny, ryb, omáček, grilovaného masa a podobně. Tato směs je velmi aromatická, takže si při přidávání do jídla dávejte pozor na to, kolik jí použijete. Může se vám totiž stát, že jí použijete moc, a jídlo pak již nebude dobré. Pokud si však budete dávat pozor a jídlo okořeníte jen decentně, určitě si pochutnáte.

Přesné složení provensálského koření bylo definováno již v roce 1970, toto složení od té doby dodržují všechny firmy, které se výrobou a prodejem koření zabývají. Pokud si provensálské koření nechcete kupovat, můžete si jej vyrobit i sami. Jeho výroba není nijak složitá a navíc díky tomu získáte jistotu jeho bio původu. V podstatě jen musíte nasušené a nadrcené bylinky smíchat ve správném poměru do jedné směsi.

Pokud nemáte zahradu, na které si bylinky vlastnoručně vypěstujete, nemusíte zoufat. Tyto bylinky jsou na pěstování velmi nenáročné, což znamená, že je můžete pěstovat i v truhlících a květináčích. Provensálské bylinky nepotřebují mnoho vláhy a živin, v interiéru vypadají vkusně a navíc krásně provoní vzduch v místnosti.