Jaká je vlastně francouzská kuchyně?

Pokud se budete někoho ptát na francouzskou kuchyni, pravděpodobně vám řekne, že se jedná o jednu z nejoceňovanějších kuchyní na světě. Tato kuchyně je dokonce tak významná, že ji světová organizace UNESCO označila jako nedotknutelné kulturní dědictví. Této pocty se před francouzskou kuchyní dostalo jen mexické kuchyni, která je vyhlášená pro své pikantní pokrmy.

Francie je kolébkou takzvané „vysoké kuchyně“, tedy gastronomie, která je podle odborníků a znalců na vysoké úrovni a tomu velmi často odpovídají i její ceny. Francouzi všeobecně kladou velký důraz na puntičkářskou úpravu jídel a jejich estetickou prezentaci. Spolu s tím souvisí i to, že to byli právě Francouzi, kteří dali světu asi nejznámější gastronomické příručky. Francouzi ale dali světu i průvodce Michelin, který je uznávaný jako nejvyšší autorita při oceňování restaurací. Teď možná nebudete úplně vědět o co se jedná, nicméně když se řekne slovní spojení michelinská hvězda, myslím že hned budete v obraze. To, že restaurace tuto hvězdu obdrží, je pro ni výbornou reklamou. Návštěvník Francie si ovšem může velmi dobře pochutnat i v běžných restauracích.

Mezi nejzákladnější prvky francouzské kuchyně patří sýry a také vína. Kromě toho jsou základními složkami jejich jídelníčku ryby a mořské plody (například krabi, humři, langusty a další mořští živočichové). Velmi významnou roli ale hrají i další druhy masa (skopové, hovězí, jehněčí, telecí, zvěřina) a také vnitřnosti, na kterých si Francouzi velmi rádi pochutnají. Hlavní chod velmi často doplňuje zelenina, velmi oblíbený je například chřest, karotka, čekanka, květák nebo špenát. Nesmíme zapomínat ani na žabí stehýnka, která jsou ve Francii vyhlášená. K nim si můžete dát například čerstvou bagetu.