Do Provence za kvalitním sýrem

V oblasti Provence můžete ochutnat mnoho specialit, které jinde na světě nenajdete. Jednou z nich je například i speciální kozí sýr, který se vyrábí ve vesnici Tourettes-sur-Loup už od nepaměti. Tyto sýry mají velmi specifickou chuť a jistě je ocení všichni labužníci.

Samotné kozí sýry jsou vyráběné severně od vesnice Tourettes-sur-Loup, kde je zřízena od roku 1996 přírodní rezervace. Právě v této přírodní rezervaci je zřízena farma, která byla původně zaměřena na chov ovcí a produkci výborného jehněčího masa. Odtud byl už jen kousek právě k výrobě sýrů, na kterou se tamní farma specializuje v současné době. Její majitel Bruno Gabelier získal certifikaci ekologického zemědělství a díky tomu se všechny výrobky, které jsou na farmě produkovány, mohou pyšnit nálepkou „BIO“. Tato farma je vyhlášená u všech milovníků kozího sýra.

V hlavní sýrové sezoně (tedy od února až do září až začátku října) lze sýry zakoupit přímo na farmě a spolu s nákupem lze zároveň spojit i prohlídku farmy. Tamní sýry jsou výborné především proto, že chovaná zvířata tam mají výborné podmínky k životu. Jedná se především o spoustu prostoru k pohybu, čerstvý vzduch a možnost se kvalitně pást po celý den. Zároveň zde zvířata nejsou ve stresu a chov jim evidentně svědčí.

Kozí sýry jsou nejen velmi chutné, ale také zdravé. Mimo jiné obsahují hořčík, vápník, draslík, mangan, fosfor a také spoustu vitamínů (A, B1, B2 a mnoho dalších). Kozí sýry jsou velmi přínosné i pří léčbě ekzémů a alergií, odborníci hovoří také o přínosu pro nervovou soustavu.